Saturday, February 15, 2014

Rajasthan Current Affairs Gk Quiz 2013



Knowledge 

Rajasthan Current Affairs Gk Quiz 2013
1. जनवरी 2013 में संपन्न कांग्रेस के चिंतन शिविर कहाँ हुआ ?
Ans: जयपुर में (सोनिया गाँधी के नेतृत्व में यह कांग्रेस का तीसरा चिंतन शिविर था)

2. जनवरी 13 में देश की सबसे बड़ी सौर दूरबीन कहाँ स्थापित की गई है ?
Ans: उदयपुर

3. दिसम्बर 2012 में पंचायतीराज के सशक्तिकरण के लिए तीन दिवसीय अंतराष्ट्रीय कार्यशाला का आयजन कहाँ किया गया ?
Ans: अलवर

4. राज्य के किस स्थान पर जापानी कंपनी Hitachi ने ऑटो कंपोनेंट प्लांट लगाने की योजना बनाई है ?
Ans: नीमराणा (अलवर)

5. हाल ही में राज्य के किस स्थान पर 'मेट्रो रेल'  चलाने की योजना को केंद्रीय शहरी विकास मंत्रालय सेद्धान्तिक मंजूरी दी है ?
Ans: जोधपुर

6. राजस्थान के किस जिलें में दूसरी रेल कोच फैक्ट्री लगेगी ?
Ans: भीलवाड़ा

7. 1 जुलाई 2013 से राज्य के किन तीन जिलों में डायरेक्ट कैश ट्रांसफर स्कीम लागु होगी ?
Ans: कोटा, पाली व झुंझनु 

8. केंद्र सरकार द्वारा तेल उत्पादन के लिहाज से राजस्थान को किस श्रेणी में रखा है ?
Ans: प्रथम श्रेणी में

9. वर्तमान में राजस्थान के वित्त मंत्री कौन है ?
Ans: श्रीमतीवसुंधरा राजे

10. हाल ही में जोधपुर विकास प्राधिकरण का नया अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है ?
Ans: राजेन्द्र सोलंकी

11. जनवरी 2013 में घोषित पदम् पुरस्कारों में राज्य की किन दो हस्तियों को चुना गया है ?
Ans: 1. बजरंग लाल ताखर (नौकायन खिलाड़ी) 2. शाकिर अली (पेंटिंग कलाकार)

12. मनरेगा दिवस मनाया जाता है ?
Ans: 2 फरवरी को ( 2 फरवरी 2013 को 7 वीं वर्षगांठ मनाई गई )

13. फरवरी 2013 में राजस्थान माध्यमिक शिक्षा बोर्ड का अध्यक्ष किसे चुना गया है ?
Ans: पी. एस. वर्मा (इन्होंने डॉ. सुभाष गर्ग का स्थान लिया है)

14. 16 वें ई-गवर्नेंस सम्मेलन में 'Best Government Portal' का पुरस्कार प्रदान किया गया है ?
Ans: राजस्थान लोक सेवा आयोग, अजमेर (Rajasthan Public Service Commission)

15. दौसा सांसद किरोड़ी लाल मीना ने हाल ही में किस राजनीतिक पार्टी को लांच किया है ?
Ans: नेशनल पीपुल्स पार्टी (राष्ट्रीय जनता पार्टी)

16. राज्य के नए लोकायुक्त किसे चुना गया है ?
Ans: सज्जन सिंह कोठारी

17. हाल की में राजस्थान की लोक लेखा समिति का अध्यक्ष पुनः किसे चुना गया है ?
Ans: गुलाब चंद कटारिया

18. राजस्थान साहित्य अकादमी का वर्ष 2012-13 का सर्वोच्च मीरा पुरस्कार के लिए चुना गया है ?
Ans: भवानी सिंह को उनकी कृति ' माणस' के लिए 

19. राजस्थान में मुख्यमंत्री निशुल्क जाँच योजना की शुरुआत कब हुई ?
Ans: 7 अप्रैल 2013 

20. राजस्थान में किस स्थान पर रिफायनरी लगाना तय हुआ है ?
Ans: बाड़मेर पचपदरा गावं में

21. मनरेगा योजना के तहत रोजगार देने के मामले में राजस्थान का कौनसा स्थान है ?
Ans: चौथा

22. राज्य ग्रामीण बस सेवा का शुभारंभ किस बस स्टैंड से किया गया ?
Ans: उदयपुर बस स्टैंड से 

Monday, February 10, 2014

COMPETITIVE EXAMS QUESTION

MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS

1. Which is not a Tundra type of vegetation ?
(a) Sedges (b) Steppes
(c) Mosses (d) Lichens
Answer: (b)

2. The Mediterranean lands are often called the world's-
(a) grazing lands (b) forest lands
(c) orchard lands (d) paddy lands
Answer:  (c)

3. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?
(a) The Equatorial Region (b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region (d) The Mediterranean Region
 Answer: (b)

4. Cuba is in-
(a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
(c) Black sea (d) Red sea
 Answer: (b)

5. Which of the following is the capital of Bulgaria?
(a) Sofia (b) Danube
(c) Rio de Janeiro (d) Belgrade
 Answer: (a)

6. Strait of Malacca separates-
(a) Sumatra and Malaysia (b) Java and Brunei
(c) Malaysia and Brunei (d) Sumatra and Java
 Answer: (a)

7. Which of the following is the largest island ?
(a) Cuba (b) Great Britain
(c) Greenland (c) Sri Lanka
 Answer: (c)

8. The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific (b) Arctic
(c) Atlantic (d) Southern
 Answer: (c)

9. 90% of the world's rice is grown in-
(a) America (b) Africa
(c) United Kingdom (d) Asia
 Answer: (d)

10. Which of the following is world's largest producer Bauxite ?
(a) Australia (b) Yogoslavia
(c) Hungary (d) U. S. A.
 Answer: (a)

11.The primary producer of passenger cars is-
(a) U.S.A. (b) Japan
(c) Italy (d) Germarj
 Answer: (b)

12.Which of the following countries is relatively industrial; developed ?
(a) Thailand (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
 Answer: (a)

13.K. L. M. a worldwide airlines, belongs to which of that following countries ?
(a) France (b) Germany
(c) Japan (d) The Netherlands
 Answer: (d)

14.On which of the following rivers is London situated
(a) Darling (b) Mississippi
(c) Rhine (d) Thames
 Answer: .(d)

15. Hyetology is the study of-
(a) High Pressure (b) High temperature
(c) Rainfall (d)Earthquake
 Answer: .(c)

16. Ethiopia was earlier known as-
(a) Abyssinia (b) Christina
(c) Formosa (d) Persia.
 Answer: (a)

17. Which of the following countries is known as the Land of Golden Pagodas ?
(a) Mayanmar (b) Nepal
(c) China (d) Which is known as the 'metal of hope' ?
 Answer: (a)

18. High Temperature Earthquake
(a) Gold (b) Iron (c) Uranium (d) Platinum
 Answer: (c)

19. Which of the following animals is found mainly in Tibetan highlands ?
(a) Lion (b) Giraffe
(c) Deer (d) Yak
 Answer: (d)

20.The country which is commonly known as the 'Land of Golden Fleece' ic-
(a) A Australia (b) Britain
(c) France (d) Japan
 Answer: (a)

21 "Contours' are lines connecting places having-
(a) Equal temperature (b) Equal pressure
(c) Equal rainfall (d) Equal hight
 Answer: (d)

22. Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of newsprint ?
(a) Coniferous forest (b) Deciduous forest
(c) Evergreen forest (d) Mediterranean forest
 Answer: (a)

23.The lesading producer of Sulphur is-
(a) Canada (b) U. S.A.
(c) Spain (d) Italy
 Answer: (d)

24.Rhine valley in France is known for mineral deposits of-
(a) Zinc (b) Nickel
(c) Copper (d) Bauxite
 Answer: (d)

25.Which of the following forms of coal is the oldest ?
(a) Peat (b) Lignite
(c) Bituminous (d) Anthracite
 Answer: (d)

26.Geostationary orbit is at a height of-
(a) 6 Km (b) 1000 Km
(c) 3600 Km (d) 36000 Km
 Answer: (d)

27.The eaarth rotates around an axis pointing towards-
(a) the moon (b) the polestar
(c) the sun (d) the venus
 Answer: (b)

28. Which one of the following lattitudes forms a great circle
(a) 0° (b) 23V2
(c) 66V2 0 (d) 90°
 Answer: .(a)

29. In how many time zones has the world been divided ?
(a) 15 (b) 24
(c) 90 (d) 180
 Answer: (b)

30.Which of the following is the most destructive ?
(a) Cyclone (b) Tornado
(c) Typhoon (d) Willy-willy
 Answer: (a)

31.Which of the following rocks are transformed into marbles ?
(a) Granite (b) Limestone
(c) Peat (d) Shale
 Answer: (b)

32. Earthquake rarely occur in-
(a) Alaska (b) Brazil
(c) Mexico (d) New Zealand
 Answer: (b)

33. Caldera is a feature associated with-
(a) Volcanoes (b) Earthquakes
(c)Folding of rocks (d) Faulting of mountains
 Answer: (a)

34. Which of the following regions contains doline land features ?
(a) Voltaic (b) Deltaic
(c) Karrt (d) Glaciate
 Answer: (c)

35. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio (b) Peruvian
(c) Labrador (d) None of these
Answer: (a)

36. Which of the following is a cold current ?
(a) Kuroshio (b) Benezuela
(c) Brazil (d) Gulf stream
 Answer: (b)

37. The world's deepest trench is-
(a) Pacific ocean (b) Indian ocean
(c) Atlantic ocean (d) Mediterranean sea
 Answer: (a)

38. Shekel is the currency of-
(a) Brunei (b) Israel (c) Jordan (d) Myanmar
Answer: (b)

39. The natural vegitation of Savanna consists of-
(a) tall grass (b) serub jungle (c) short grass (d) trees
 Answer: (a)

40. The hot deserts of the world are generally found near-
(a) the equator (b) the doldrums
(c) the horse lattitude (d) the tundras
 Answer: (c)

41. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibraltar
(c) Palk strait (d) Bering strait
 Answer: (b)

42. Which is not an island ?
(a) Cuba (b) Greenland
(c) Ireland (d) Sweden
 Answer: (d)

43. Which country 'Golan Heights' belongs to ?
(a) China (b) Israel
(c) Syria (d) Iraq
 Answer: (c)

44.The national name of Spain is-
(a) Sohweiz (b) Reino de Espana
(c) Konungariket (d) Mesopotamia
 Answer: (b)

45. Which of the following is not a desert ?
(a) Gobi (b) Kalahari (c) Sahara (d) Cotopaxi
 Answer: (d)

46. Largest lake in Africa is-
(a) Lake Victoria (b) Lake Malawi
(c) Lake Tanganyika (d) Lake Chad
 Answer: (a)

47. The climate best suited for horticulture is-
(a) Equatorial (b) Mediterranean
(c) Monsoon (d) Tundra
 Answer: (c)

48. The crop associated with retting process is-
(a) Wheat (b) Rice
(c) Jute .(d) Cotton
 Answer: (c)

49.In the total population of South Africa, Asians constitute about-
(a) 1% (b) 2 5%
(c) 5.5% (d) 11%
 Answer: (d)

50. How many bright stars are there in the constellation named 'Ursa Major" or the Great Bear ?
(a) 10 (b) 9
(c) 8 ' (d) 7
 Answer: (d)

Wednesday, January 29, 2014

RAS Pre Exam Answer Key 2013

RAS Pre Exam Answer Key 2013

Q. No. SET A SET B SET C SET D
1 1 1 1 3
2 2 3 4 4
3 4 1 3 3

Monday, January 20, 2014

4th Current Affairs 2013-14

4th Current Affairs 2013-14

Latest Current affairs for Bank exams, General Knowledge, CA, Competitive exams , Current Affairs India, National, International, Economy, Banking, College student , State, Corporate, Science and Technology, Current affairs 2013 application provides you Current Affairs India, Current Affairs World and the latest Current affairs of National, International, Economy, State, Corporate, Science and Technology, Environment and Ecology, Sports world in its most
1. Who is the winner of  Australian Open 2013 Women's title ?
Answer: Victoria Azarenka

2. Who is the winner of  Australian Open 2013 men's title ?
Answer: Novak Djokovic


Friday, January 17, 2014

3rd 2014, Objective Current Affairs

3rd Current affairs 2013-14

Current affairs 2013 application provides you Current Affairs India, Current Affairs World and the latest Current affairs of National, International, Economy, State, Corporate, Science and Technology, Environment and Ecology, Sports world in its most


Q.
Among the following who was conferred Padma Vibhushan in 2013?

A
Adi B. Godrej

B
Dr. Kanak Rele

C
Dr. V.K. Saraswat

D
Prof. R. Narshimha


Ans: D

2nd Questions Objective Current Affairs 2014


General knowledge, current affairs questions and frequently asked gk questions 
for upsc, psc, RRB, bank exams, Also includes General Awareness question,
confusing facts, Quiz questions, computer , banking terms important gk Questions

Questions Objective Current Affairs 2014


Q.
Pongal is famous festival of -

A
Tamil Nadu

B
Karnataka

C
Kerala

D
Andhra Pradesh


Ans: A
Q.
Which deities are worshipped in Badrinath and Kedarnath?

A
Vishnu and Shiva

B
Shiva and Ram

C
Krishna and Shiva

D
Krishna and Vishnu


Ans: A