Thursday, January 2, 2014

Competative Exam General knowlege Questions



Competative Exam

General knowlege Questions and answers from

1. The representative of the crown came to be called as 'viceroy' instead of 'governor general' from the period .....?
ANSWER :-  1858

2. The 'Vernacular Press Act' was passed in India during the period of _____
ANSWER :- Lord Lytton


3. Lord Curzon became the viceroy of India after ____
ANSWER :- Loed Elgin -II



4. The non-cooperation movement was accepted by the congress party in its ____ session.
ANSWER :- Nagpur


5. The river known as 'Sorrow of Bihar' is ___
ANSWER :- Kosi


6. The man named as 'Father of Indian archaeology' is ___
ANSWER :- Alexander Cunningham


7. The mountain ranges in the eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called as?
ANSWER :- Purvachal


8. Which one of the following lakes is a salt water lake?
ANSWER :- Sambhar


9. The first population census was taken in India in the year?
ANSWER :- 1872


10. The country which has higher average population density than India is ____?
ANSWER :- Bangladesh


11. In which district of Kerala, Edakkal is situated?
ANSWER :- Wayanad


12. The rights of minorities to establish and administer educational institutions in guaranteed in the ?
ANSWER :- Article 30


13. The statement "Eternal Vigilance is the Price of liberty" means:
ANSWER :- People should be conscious of their rights


14. The assets of a dead man without heir or will undertaken by the state is called ?
ANSWER :- Escheats


15. The Principle of Rule of Law implies?
ANSWER :- All should be treated as equals


16. Who among the following formulated 'People's Plan'?
ANSWER :- M.N.Roy


17. Which of the following is not established by the constitution of India?
ANSWER :- Planning Commission


18. Parliamentary Committee on Subordinate Legislation came into existence in ?
ANSWER :- 1969


19. Judicial Review Power of the Supreme Court relates to ?
ANSWER :- Constitutional Validity of law


20. The minimum age required to be eligible to contest Presidential election in India is ?
ANSWER :- 35 Years

No comments:

Post a Comment